Behandlingar

I praktiken erbjuds utöver akupunkturen ett flertal behandlingsmetoder inom kinesisk medicin som var och en syftar på att förbättra olika tillstånd i kroppen.

Behandlingarna kan bl.a. lösa stagnationer och smärta, stimulera cirkulationen och verka avslappnande. Man kan med fördel kombinera dem för att återfå balansen och hälsan.

Vill man undvika nålar finns det att välja bland de nållösa behandlingsalternativen.

Akupunktur

En patient med akupunkturnålar på handen och armen

Akupunktur betyder fritt översatt nålbehandling och har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin TCM som är ett av världens äldsta medicinska system.

Inom traditionell kinesisk medicin kallas människans livskraft för qi. Vid sjukdom beskrivs flödet av livskraften qi som störd. Med akupunktur kan jämvikten och ett lagom flöde av qi uppnås vilket återställer hälsan eller lindrar sjukdom.

Detta behandlas med akupunktur

Med akupunktur behandlas en stor mängd sjukdomar samt ges i förebyggande syfte och vid friskvårdande behandling.

Världshälsoorganisationen (WHO) anger över 100 behandlingsområden med traditionell akupunktur. Bland annat rekommenderas akupunktur vid

 • Allergisk Rhinit (Hösnuva) och Astma
 • Depression, Oro, Ångest
 • Sömnsvårigheter
 • Magsår och relaterade besvär
 • Matsmältningsproblem
 • Huvudvärk
 • Högt blodtryck
 • Knäbesvär
 • Rygg- och ledbesvär
 • Nacke och skulderbesvär
 • Tennisarmbåge
 • Menstruationsbesvär
 • Infertilitet
 • Illamående
 • Urinvägs-, prostatabesvär
 • Postoperativa smärtor
 • Rheumatoid arthritis
 • Ischias
 • ADHD/ADD
 • Besvär efter hjärnblödningar
 • Yrsel/Vertigo
 • m.m.

Stress är idag en stor sjukdomsfaktor och många studier visar att akupunktur och samtal under behandlingen hjälper personer som lider av stressrelaterad psykisk ohälsa med oro, sömsvårighet, ångest, humörsvängningar och depression.

Utöver dessa behandlingsområden kan man med hjälp av akupunktur gå ner i vikt och få stöd vid olika avvänjning.

Mer information:

Acupuncture: Review and Analysis of Reports on Controlled Clinical Trials
(PDF, 81 sidor, 2,1 MB)

stäng Detta behandlas med akupunktur

Första konsultationen

Eftersom dina besvär är unika för dig skapas alltid en individuell behandlingsplan för just dina åkommor. Därför görs en noggrann genomgång av hälsotillstånd, livsstil och matvanor med utgångspunkt från traditionell kinesisk medicin och västerländsk diagnos innan behandlingsstart. Räkna därför med ca 90 minuter vid första konsultationen och vid följande behandlingstillfällen med ca 60 minuter.

stäng Första konsultationen

Hur går behandlingen till?

En kinesisk pulstagning och observation av tungan utförs alltid som hälsobedömning. Behandlingen planläggs utifrån en strävan till återskapande av jämvikt i kroppens flöden bl a hormon- och blodflödet.

Mycket tunna nålar sätts sedan i individuellt utvalda områden på huden. Detta för att dämpa ett överskott eller stärka en svaghet i din kropp. Du vilar därefter på behandlingsbänk. Många känner ett tydligt lugn efter behandlingen.

Vid behov kan akupunktur med fördel blandas med andra behandlingar så som öronakupunktur, den kinesiska skrapmassagen gua sha eller koppning. I vissa fall av svara stagnationer kan man använda elektrisk stimulering av akupunkturnålarna.

stäng Hur går behandlingen till?

Trygg och säker behandling

Som medlem i Svenska Akupunkturförbundet har man en flerårig utbildning till akupunktör, man använder sig endast av engångsnålar och har ansvarsförsäkring.

stäng Trygg och säker behandling

Frågor till akupunktur:

Hur många behandlingar behövs?

Antal behandlingar beror på åkomma och personens medfödda egenskaper. Som tumregel kan man säga att en kort tids sjukdom inte har påverkat så många organ och gett så många kroppsförändringar — och då behövs bara kort tid med akupunktur för att få förbättringar. Men ett sjukdomstillstånd som varit långvarig kräver fler behandlingar.

stäng svaret

Vad ska jag tänka på vid behandling?

Det är bra att ha ätit lite ca en timme innan behandling men inte för tungt.

stäng svaret

Kan jag blanda akupunktur med andra behandlingar?

Det går bra men man rekommenderar inte att göra det samma dag som behandlingen.

stäng svaret

Kan jag träna som vanligt efter behandlingen?

Lätt träning går bra men för bästa resultat borde det inte vara något tungt träningspass så att läkningen kan komma igång.

stäng svaret

Finns det biverkningar?

Det finns inga biverkningar av själva akupunkturen. Det kan förekomma blå fläck ibland där nålen satt. De är både harmlösa och tillfälliga. Ibland kan den behandlade uppleva kortare stegring av ett symptom som är snabbt övergående och brukar inleda läkeprocessen.

stäng svaret

Gör nålarna ont?

Själva nålsticket känns ofta knappt, men reaktionen på nålstimuleringen kan kännas olika.

stäng svaret

Om man är rädd för nålar?

För den som upplever nålrädsla finns det att välja bland nållösa behandlingsalternativen så som akupressur, gua sha, koppning, meridianmassage, öronfrön och zonterapi.

stäng svaret
stäng Frågor till akupunktur
stäng Akupunktur

Öronakupunktur/öronfrön

En patient med en nål på öronmussla

I örat finns mer än hundra olika punkter som representerar hela kroppen och dess olika organ.

Öronakupunkturen kan ges med nålar som tas ut efter ca 30-40 minuter och/eller med små frön på plåsterbitar som sitter permanent. Frön är ett bra alternativ för dem som är rädd för nålar. Genom att trycka på fröplåstren i ca 1 minut 3 gånger om dagen aktiveras punkterna. Effekten varar så länge fröplåstret sitter kvar.

Gå ner i vikt med öronakupunktur

Den som vill gå ner i vikt behandlas med små permanentnålar som sätts i öronpunkter som dämpar aptiten och förebygger känslan av matthet och irritation som annars kan förekomma vid minskat kaloriintag eller annan diet. Nålarna sitter kvar i ungefär en vecka och byts sedan ut.

Sluta röka med öronakupunktur

När man vill sluta röka sätts små så kallade permanentnålar i punkter som dämpar nikotinsuget effektivt. De kan också ge aversionssymptom, dvs cigaretterna smakar inte gott. Dessutom stimuleras kroppens avgiftning med en beprövad kombination av vanliga öronnålar. Behandlingen har en skön, avslappnande effekt och förebygger emotionell labilitet och andra abstinenssyptom.

Permanentnålarna sitter i ungefär en vecka där nikotinsuget mattas av. Sedan kan man förnya behandlingen. I de flesta fall räcker det med en till två behandlingar för att sluta röka helt.

stäng Öronakupunktur/öronfrön

Gua Sha

En patient behandlas med en kinesisk skrapare på ryggen

Gua Sha är en traditionell medicinsk skrapbehandling med en speciell skrapa som har används i hela Asien i århundraden.

Den löser kramper och smärta, och förbättrar cirkulationen till muskler, vävnader och organ. Den används även för att stärka immunsystemet och lindra feber. Gua sha kyler patienten som känner sig för varm och värmer patienten som känner sig för kall, den löser spänningar och minskar ångest.

Genom jämna strykningar (gua) framträder sha som små röda prickar som kallas ”petekier” och smärtan förändras omedelbart. På några minuter tonar de små röda prickarna ut i en mer jämn kolorering. Observera att det blir märken som försvinner helt två till tre dagar efter behandlingen. Smärtlindringen varar även efter att sha har försvunnit.

Gua sha används ofta i kombination med akupunktur för problem som enbart akupunktur inte kan lösa.

Efter behandling rekommenderas patienten att skydda området från vind, kyla och direkt solsken till sha bleknar, samt uppmuntras också att dricka mycket vatten och äta måttligt för att stödja dess avgiftande effekt.

Gua sha kan med fördel kombineras med akupunktur eller koppning om det finns mycket stagnationer hos patienten.

stäng Gua Sha

Koppning

En patient blir behandlat med sugproppar på ryggen

Plastkoppar sugs fast med vakuum på utvalda akupunkturpunkter för att stimulera flödet av blod och qi till muskulaturen, underliggande vävnader och relaterade organ. Koppning är ett bra alternativ när man inte vill använda nålar.

Kopparna sitter kvar i ca 10-20 minuter för att på så sätt lösa muskelspänningar och fördämningar i området. Ibland väljer terapeuten att dra kopparna över huden om ett större område är drabbad.

Observera att det blir märken efter behandlingen som försvinner efter ca 3-5 dagar. Huden ska inte utsättas för sol eller behandlingar så länge märken finns kvar.

Koppningen används ofta efter en gua sha behandling som nållöst alternativ till akupunktur.

stäng Koppning

Akupressur

En patient får akupressur på ryggen

Akupressur är ett nållöst alternativ till akupunktur. Istället för att använda nålar pressar man akupunkturpunkterna för att balansera kroppen och sinnet.

Vid behov kan akupressuren med fördel blandas med andra behandlingar så som öronfrön, den kinesiska skrapmassagen gua sha, koppning, zonterapi eller meridianmassage.

stäng Akupressur

Zonterapi

En patient får zonterapi på fotsulan

Ett komplement eller alternativ till akupunktur om man vill undvika nålar.

På fötterna finns tusentals reflexpunkter som var och en hänger samman med olika organ, funktioner och kroppsdelar. I zonterapi trycker man på dessa punkter för att stimulera nervsystemet och motsvarande delar av kroppen.

Med en zonbehandling skämmer man bort sig själv samtidigt som den läkande effekten sprids till hela kroppen.

Zonterapi som metod är flera tusen år gammal och förekom i flera kulturer. Kinesiska akupunktörer använde det som ett komplement på 300-talet e.Kr. De tryckte på fötterna när nålarna satt på plats för att hjälpa till att frigöra energi och påskynda läkning.

stäng Zonterapi

Meridianmassage

En patient blir masserad på magmeridianens punkter längs underbenet

En tryckande massage på meridianer (energibanor för qi i traditionell kinesisk medicin) och utvalda akupunkturpunkter som har en rensande och vitaliserande effekt på kroppen.

Massagen är utmärkt när man behöver en skön och lugnande upplevelse. Meridianmassagen utförs oftast med kläderna på. Går bra att kombinera med zonterapi.

stäng Meridianmassage

Örtmedicin

Vid behov samarbetar jag med den TCM läkaren Jun Ren i Göteborg som kan samanställa kinesiska örtformler utifrån min diagnos enligt Traditionell Kinesisk Medicin.

stäng Örtmedicin

Priser

Akupunktur och TCM Kungsbacka-Kullavik

I behandlingen kan det ingå t ex gua sha eller zonterapi utifrån dina önsknigar och behov. Det pratar vi om på plats.

Rådgivning inom kost och livsstil enligt TCM är alltid del av behandlingarna.

Betalning via Epassi är möjlig.

 • Akupunktur

  780 kr/beh

  Nybesök inkl behandling 90-120 min, återbesök 60-75 min
  (återbesök 100 min 870kr)

 • Akupressur

  780 kr/beh

  Nybesök inkl behandling 90-120 min, återbesök 60-75 min

 • Öronakupunktur / Öronfrön

  780 kr/beh, 60-75 min

 • Zonterapi / Meridianmassage

  780 kr/beh

  Nybesök inkl behandling 90-120 min, återbesök 60-75 min

 • Gua Sha / Koppning

  780 kr/nybesök inkl behandling ca 60 min

  450 kr/återbesök ca 30 min